Jdi na obsah Jdi na menu

article preview

Krmnou dávku pro drůbež lze připravit šrotovaním vlastních komponentů. Šrotuje se pšenice, kukuřice, oves, ječmen,  na hrubší strukturu. K tomu lze přidat  sušené kopřivy, nutrimix, plastin, konvit, roboran - D a grit. Vhodný je podávat česnekový olej,kterým se namisí šrotová směs.Tím se obalí i drobné částice vitamíny a drůbež takto připravenou směs ráda přijímá a s česnekem to prospívá jejich zdravotnímu stavu.Olej s česnekem samozřejmě s českým paličákem lze připravit doma . Koupím olej 5 litru, do něj vymáčkám celou palici česneku a to nechám luhovat asi jeden měsíc.Zásobu šrotováneho krmení  zhruba na 3 - 4 týdny pak se připravuje dalši čerstvá. Dalši způsob který použivám je nakličování obilovin a to ječmen , oves, pšenice. Ke šrotováni použivám kladivkový šrotovník.Dost velký problém byl s volně žijicími divokými druhy, napřiklad Vrabci,Hrdličky,Myši ,Potkani.Docházelo ke značným ztrátám krmiva a ke kontaminaci krmiva trusem.Pak se samozřejmně v chovu projevovali nemoci ,právě tímto způsobené.Zpočátku jsem to řešíl sítěma,ale to nebylo moc učinné.Proto jsem zakoupil automatická nášlapná krmítka,kterých je na našem trhu opravdu dostatečný výběr.Je více výrobců,pak je na zvážení jaké a za jakou cenu zakoupit,pozor někteří výrobci vyrábějí krmítka z tenkého plechu a ty nejsou dost stabilní.Drůbež  se bez problému naučila obsluhovat tyto krmítka,nedochází ke kontaminaci trusem drůbeže i jiných divokých druhů a především to šetří náklady na krmení.Jsem přesvědčen, že je to velmí výhodná investice.Mohu všem doporučit.

Kdo nechce nebo nemá čas se zabývat výrobou vlastních krmných směsí jsi může zakoupit již hotové krmné směsi určené pro daný druh  a věkovou kategorii.Náš trh je celkem dobře zásoben a to už zaleží na chovateli jaké jsou jeho možnosti, aby jsi zvolil značku jakou preferuje.

K napájení drůbeže jsem používal  originál zakoupené napaječky.Vzhledem k  tomu že tyto kloboukové napáječky se nedobře myjí a čistí jsou tam záhyby a hůř dostupná místa je již nepoužívám.Ted používám obyčejné malé asi 3 L plastové kbelíky,nad kterými mám zavěšenou střížku ,aby drůbež neseděla na okraji.Vodu měním každý den a kbelíky se velmi snadno myjí.Já je myjí smetáčkem a je to otázka krátkého času.Je velmi důležité aby nedocházelo ke kontaminaci vody trusem a jinými nečistotami.V letních měsících je taky důležité,aby na napáječky nesvítilo slunce, množí se pak rychleji řasa a voda se kazí.V létě je dodré častěji čistit a umývat napáječky,aby drůbež vždy měla k pití jen čistou a pitnou vodu. Do vody jako prevenci dávam česnek, což se mi osvědčilo jako přírodní antibiotikum.Přidávám také do vody Acidomid na okyselení vody a další vitamíny a minerály do vody,které se dají koupit na našem trhu.V zimních měsících mi bohužel při nízkých teplotách zamrzala voda v napáječkách,proto jsem zakoupil originál plastové tepelné podložky. Používám ty přípravky,které se mi osvědčily v chovu.To už je na zvážení chovatele jaké má vysledky s preparáty, především zdravotní stav svých domácích mazlíčků to napoví. U všech těchto připravku dodržuji návod na použití a dávkovaní předepsané výrobcem.